Költözés...

2013.10.13. 18:39 :: tiger1342

Nos, ezúttal nem én költözöm, hanem a blog. Elegem lett az index nyűgjeiből, ezért a blog ezentúl itt folytatódik:
http://tiger1342.blogspot.hu/

Azt nem ígérem, hogy gyakrabban lesznek posztok, de az első lépést már megtettem... :)

Szólj hozzá!

MZ TS250/1 tiger1342 edition

2013.02.20. 13:56 :: tiger1342

Régóta szerettem volna összeírni, milyen változtatásokat követtem el eddig a motoromon, ugyanis elég messze van a gyári állapottól. Ha megkérdezik, mindig azt szoktam válaszolni, egyszerűbb felsorolni, hogy mi az eredeti, mint a változásokat. Most van időm összeszedni a listát, így legalább elérhető helyen, összesítve meglesz minden, bármikor jól jöhet! :)
2012-06-18

Amikor megvettem a motort, voltak rajta átalakítások, ahogy egy korábbi posztomban is jeleztem. Egy rakás alkatrészt szereztem hozzá, hogy gyárihoz közeli legyen, aztán elindultam a használhatóságot növelő "tuning" irányába. Inkább kényelmi, megbízhatósági szempontok vezéreltek, meg persze az alkotás, az egyediség ígérete. Arra azért vigyáztam, hogy a motor 99%-ban visszaalakítható legyen gyári állapotára, ha szükséges lenne. Jöjjön tehát a lista a gyáritól eltérő megvalósított és a tervezett dolgokról elölről hátrafelé haladva.

- Fehér fényezés. Ez még a műszaki előtt készült el, mivel a forgalmiba azt  a színt jegyzik be, ahogy leműszakizik a motor. A gyári piros szín sem volt rossz, de a sárvédőket már átpingálták előttem, ráadásul a tank is elég rozsdás volt, a lámpatök pedig kék. (Ilyen sikerült szerezni.) Végül 2 féle festékkel dolgoztam: Very Well fehér és Antracit szürke. A lámpatök és az oldaldobozok feketék lettek, a tank a sárvédőkkel pedig fehér. A festésről még egy külön posztot tervezek, így arra most nem térnék ki. Az eredmény egész szép lett, de persze nem tökéletes, így vannak még vele terveim.

- Tárcsafék. A gyári fék - bár átment a műszakin - nem teljesen fedte az elvárásaimat. Egyszer utassal hegynek lefelé hiába markoltam koppig, picit gorultunk előre, épp egy busz elé. Meleg helyzet volt, akkor határoztam el, hogy mindenképp kell egy rendese tárcsa. Vateráról, innen-onnan sikerült is összeállítani a csomagot, ami a következőkből állt:
ETZ első villák, amire fel lehet csavarozni a fő fékmunkahengert
ETZ első kerék
Lukasztott ETZ tárcsa
Utángyártott fékmunkahenger, amin kb ott volt a tükör felfogatásának helye, mint a gyárin. Extra: folyadék szint kémlelő ablak és féklámpakapcsoló
Fém fonatos fékcső
Új csavarok, tömítések
Minden összeállt, csodás fékhatásom lett, örültem! Természetesen ez sem végleges, már megvettem hozzá egy méretre szabható fém fékcsövet, mivel a kormánnyal még vannak terveim.
2012-06-19 08.00.35

- Kormány. A gyári kormány széles, de túl magas, inkább endurós jellegű. Adja magát a dolog, hogy TS lapos kormányt szereljünk fel, ami nekem kényelmesebb, és jobban irányítható vele a motor, de keskenyebb, mint a magas, ráadásul a tükörben sem láttam semmit. Marad a harmadik variáció: olyan kormány kell, ami lapos és széles, és lehetőleg ne legyen méregdrága. Szerencsére találtam Vaterán egy LSL márkájú kormányt baráti áron, sokat filóztam rajta, de végül megvettem. Neten utánanézve minőségi cucc, kíváncsi vagyok mennyire lesz kényelmes. Ide tartozik a korábban említett féken kívül a balos kormánykapcsoló. Rakhattam volna fel ETZ kapcsolót, meg is van hozzá mindenem, de nem tetszett a megoldás, inkább vadásztam egy Honda CB500 kormánykapcsolót a motorra, amit Máté - a vezetékköteg gyártója szépen be is kötött. Tervben van még egy új markolat pár beszerzése, de azt a szépészet legvégére hagyom, a "nem sürgős" oszlopban van.

- Gyújtás. Ezzel eredetileg nem akartam túl sokat foglalkozni, de a motor kábelezését látva úgy döntöttem mindenképp beruházok egy új vezetékkötegbe, mert a 6V-os dinamós rendszer érzékeny a konkaktokra. Pár száz km alatt azonban meghalt a vadiúj akksi, ekkor rendeltem bele egy Sub-ee féle elektronikus fesszabot, mivel úgy tűnt, az a gond. Nos, a dinamóm 100 m alatt elolvasztotta a fesszab mindkét diódáját - ami aggasztó kiadásokat vetített előre: Akksi, fesszab (javítás), dinamó hibakeresés, javítás. Ekkor döntöttem úgy, hogy itt az ideje 12V-os rendszerre váltani, de persze ez sem ment egyszerűen. Végül egy Yamaha 2JA gyújtás került a motorba egyedi közdarabbal, ennek krónikája megér egy külön bejegyzést, így most nem részletezem. Kb 2000 km-t raktam bele a motorba minden nap többszöri indítással, meg vagyok elégedve az eredménnyel.
SAM 0773

- Tükrök: kaptam használható tükröket a motorra, de a gyári tükrökkel nem igazán vagyok megelégedve, így utángyártott Louis-os krómozott tükröket kapott a motor. Sokkal szebben néznek ki, bár a menetük M10x1.25, azaz új menetet kellett vágnom a kuplung és fék konzolba, de megérte: szépek, jók látok bennük.

- Karburátor. Azon kevesek egyike vagyok, akinek nem csörög a gyári BVF karburátor, bár már javítanom kellett. (Az egyik úszó tartó volt letörve.) Viszont a fogyasztással nem voltam maradéktalanul megelégedve, így pár éve megvettem egy Dellorto PHBH30-as karbit. Úgy néz ki egy főfűvóka kell bele, meg egy kicsit átalakított szívócső és idén le fogom tesztelni. Fejlettebb, szebb és elvileg jobb fogyasztást lehet vele elérni, nagyon bízom benne, hogy beválik majd.
SAM 1662

- Ülés. A motort már egy kissé átalakított üléssel vettem, aztán 1-1 hosszabb út alkalmával rá kellett jönnöm, hogy marha kényelmetlen. Öreg, kiült szivacs, ha a lábtartó szerint kényelmes helyre ülök, akkor semennyit nem tart a gerincemből, ami igen fárasztó 1-2 óra után. Egy csomó ülést megnéztem már, kb tudom milyet akarok. El fogom vinni kárpitoshoz, aki nemcsak szépre, hanem kényelmesre is meg tudja csinálni profi szivacsokkal. Nem olcsó mulatság, de a derékfájás (illetve annak megoldása) megér ennyit. Mondanom sem kell, nem a gyári kinézet a cél.

- Lengővilla. A gyári TS250 lengővilla kissé alulméretezett konstrukció, elég sok motoron ferde. Az ETZ 250 lengővillája erősebb, a cső belső átmérője akkora, mint a TS külső. Egy gond van vele, hogy máshol van a lengéscsillapítő alsó bekötése, ezért trükközni kell vele. Szerencsére találtam hozzá bontóban átalakított lengővillát, ami pont nekem való, le is csaptam rá azonnal. Kis festés után megy is a motorba.
2013-01-22 19.25.16

- Apróságok. Olyan dolgok tartoznak ide, amik kényelmi, elérhetőségi szempontok miatt kerültek a motorra:
Benzincsap átlátszó vízzsákkal
Fekete autós benzincső, ami nem keményedik ki a benzintől
Késes biztosíték tábla, ami jobban bírja a rezgést, és több helyen kapni bele biztosítékot
Húzós rendszerű hátsó féklámpa kapcsoló, ami nem érzékeny a koszra és könnyebb beállítani
Ledes visszajelzők a műszerfalra
Szivargyújtó aljzat a kormány tengelyébe
Alu MZ emléma a tankra, a gyári bakelit szétmállott

- Kopó, fogyó alkatrészek. Lényegében ezeket minden motoron cserélni kell, de egész komoly összeget tudnak jelenteni, ha összeszámoljuk őket. A teljesség igénye nélkül egy lista:
Gumik (Heidenau K65 előre 3.00x18 hátra 100/90x16)
Lánc (Erősített DID vagy JT Asahi 428Hx130), Láncvédő gumik
Főtengely felújítás
Gyári oldalcsomagtartók
Csapágyak, szimmeringek
Új imbuszos csavarok mindenhova, ahol látszik
Telókba szimmeringek, olaj
Váltóolaj (Motorex), 2T olaj (ELF, Castrol, Mol Sprint, Mogul TSF), bowdenek, izzók, akksi, EÜ csomag, stb.
P8120391 2012-08-05 18.52.53

Hát ennyi. Ez most nem szerelős poszt lett, de azt hiszem később még hasznos lesz valamikor.
Legyen már végre tavasz!! :)

1 komment

A szerelős blogok lélektana - avagy miért nem születnek gyakrabban posztok?

2013.02.19. 13:09 :: tiger1342

Szerelős blogot írni önmagában furcsa dolog. Amikor mások írásait olvassa az ember, akkor hozzám hasonlóan kedvet kap, hogy saját blogja legyen. Egyrészt egyfajta online naplóként is működik, másrészt minél több ilyen blog van, annál többen fognak kedvet kapni - lesz sok jó olvasnivaló. :)

A dolog az első pár poszt megírásáig nagyjából működik is, hiszen általában a blogírás ötletével együtt megvan az első pár téma is, amiket meg lehet írni. Aztán a dolgok szépen leülepednek, valahogy sosem jut idő ilyesmire, pontosabban amikor van egy kis idő, akkor az ember más dolgokra fordítja, a blog pedig szépen lassan elnéptelenedik. :)

A napokban gondolkodtam rajta, mi lehet ennek az oka. Egyrészt ott van az a prózaian egyszerű jelenség, hogy amikor szerelés van - azaz lehetne miről írni, akkor az ember nem gép előtt ül, hanem a műhelyben matat. Aztán ha elkészült, jön a következő munkanap, következő szerelnivaló, stb. Ekkor tehát maga a téma veszi el a blogírás elől az időt. Ha meg nincs mit szerelni, akkor nincs miről írni - bár ez azért nem teljesen igaz, hiszen a tervezések, álmodozások, ötletelések is leírhatók. Jó esetben a kommentek még segítenek is további ötletekkel, esetleg döntéshozatalnál. Fentieket persze ki lehetne küszöbölni azzal, hogy mindig fotózunk, aztán amikor lesz rá idő, majd megírjuk. Azt hiszem sok blogtársam van így ezzel, hogy az a "majd" mindig csak tolódik, felejtődik, aztán a végén nem lesz belőle semmi, csak a tudatalattiban egy újabb strigula a "Befejezetlen dolgok" listán. :) Persze optimális esetben télen szerelünk, nyáron pedig motorozunk, autózunk, túrázunk - azaz a nem szerelős, blogírós idő éppen szezonban lenne. Azt hiszem nem kell magyaráznom, miért nem működik ez a verzió sem... :)

A következő dolog az idő faktor. Valamiért abból indultam ki, hogy ha kevés posztom van, akkor azok legalább legyenek jó hosszúak, hiszen én is azokat a posztokat kedvelem jobban, ahol van mit olvasni. Sajnos szerzői oldalon pont ugyanez a hátulütője is a dolognak, mivel hosszú posztot írni sok idő, képeket rendezgetni, gondolatokat összeszedni, stb. Aztán belegondoltam, hogy még mindig jobb, ha rövid posztok vannak, amiket pár perc alatt meg lehet írni, mintha hónapokig áll a blog, nincsenek új posztok, pedig a háttérben nagy dolgok történhetnek - ha csak a saját példámból indulok ki. Közben az ember fórumozik is, ahol többé kevésbé létrejönnek ezek a miniposztok, hiszen a szerelés sikerét, vagy kudarcát jó megosztani - a véleményekből mindig lehet tanulni valamit, jó sztorik bukkannak fel ilyenkor. Ez lenne a megoldás? A mikroposztok, a pár képes beszámolók? Előre nem fogom eldönteni, de azt hiszem érdemes kipróbálni. Arra már rájöttem, hogy blogon soha nem ígérünk semmit, mert igen nagy rá az esély, hogy nem sikerül betartani. :)

Blogot írni bárki tud - ez pontosan így igaz. Végülis nem tartozom senkinek, nagyrészt a magam szórakoztatására írok, ha másnak is tetszik, az csak bónusz. Csak akkor van gáz, ha én magam sem vagyok elégedett a blogommal, akkor inkább hagyom az egészet. Ez történt az elmúlt időszakban is, nem is volt kedvem posztot írni. Hogy mikor lesz a következő bejegyzés? Egyszerű: ha lesz kedvem, időm, energiám megírni. :) Nem ígérek semmit, így biztosan be tudom tartani. :D

Szólj hozzá!

BKT 2012 - Babetta Kékes Túra egy Tigris szemével...

2012.05.25. 17:40 :: tiger1342

BKT2012.jpg
2012.05.19-20 történelmi 2 nap volt az Index Babetta Love fórum tagjainak körében. Ekkor történt ugyanis, hogy 10+2 elszánt Babettás nekiindult meghódítani az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt! A "13. harcos" pappferi, aki előttünk megtette ezt az utat, sajnos csak az alaptáborig tudott minket kísérni, és mivel a halmozott időbeli csúszások miatt a Csúcstámadást másnapra halasztottuk, csak lélekben volt velünk azon a vasárnap reggelen...

Képekben már megnézhette mindenki A TÚRÁT (igen, így csupa nagybetűvel), de itt az ideje, hogy én is leírjam a saját kis élménybeszámolómat. :)

Eljött hát ennek is az ideje... A fórumon egyre csak gyűltek a nevek, és minél közelebbi volt az időpont, annál inkább éreztem: ezt nem szabad kihagyni! Szerencsére magánéleti esemény sem húzta keresztbe a számításokat, így feliratkoztam a listára. A túra pikantériája, hogy 4 év után mostanában lett kész a motorom (MZ TS250/1), így 3 hete elő se vettem a Babettámat. (Becsületes neve: Babetta 210 SR = Sárga Rettenet) Fogalmam sem volt róla, hogy működik-e, de mivel az előző 2 évet becsülettel végigpöfögte, bíztam benne, hogy most sem hagy majd cserben. A felkészítés abból állt, hogy a régóta halogatott, lényegében kozmetikai dolgokat megcsináltam rajta: felkerültek a sárvédő toldatok, gyártottam egy lemezfület a sárvédő számára, mert a 3 rögzítési pontból csak 2 tartotta, és lifegett. Felraktam a kürt nyomógombját és a kürtöt is, de sajnos csak szép, de még nem jó: áramot kap, de nem működik. Azt hiszem a gyertyakábelt is kicseréltem, meg a karburátor rögzítő tőcsavarokat. Az indulás előtti napon a motor még kerék nélkül állt a műhelyben. Pénteken munka után beraktam a kereket, felcipeltem a pincéből, és felraktam a tankot. Elég sokadik rúgásra indult Csipkerózsika-álmából a gépezet, de utána a szokásos óramű pontossággal ment... :) Elgurultam felfújni a kerekeket, ellenőriztem a tankban a benzint és lelakatoltam a másnapi indulásra.

Szombat reggel korán kelés, kv, szendvics-készítés, becuccolás a Mazdába. Párom volt a csomagszállító, operatőr, sőt még túra sütit is készített, ami később igen népszerűnek bizonyult. :) (...És mentett meg bennünket az éhhaláltól. :D )
Fél 9-re értünk miko? rezidenciájára, pár perc múlva megérkezett TiborGo szaktárs is.

mikonal_1.jpg Kerepesi.jpg

Fotózkodás, csomagok bepakolása, indulás! Kb fél óra alatt értünk az M0-hoz, de az emelkedőn mindhármunk motorja becsörgött picit. :( Mi lesz itt később?? Közben miko? 53zsigával telefonál: csúszik az indulás, de már úton vannak. Picit megtévesztő a 3-as útnak ez a része, ezért elsőre nem is találjuk a Raktár utcát. Már éppen indulnánk körbejárni a környéket, amikor feltűnik a horizonton flaci21 és LacoP21, akik szintén eltévedtek, de addigra megtalálták a helyet, nosza, kövessük Őket! Leparkoltunk, várakoztunk, eszmét cseréltünk... Hamarosan csatlakozott sumi71 is, aki flaci21-hez hasonlóan a Búcsúztató Bizottságot képviselte.

Raktar1.jpg Raktar2.jpg Start1.jpg


Majd' 1 óra késéssel megláttuk 53zsigáékat húzni kifele a Kerepesin, integettünk nekik veszettül, és sikeresen csatlakoztak. A Safety Car-t már a kórház előtti parkolóban vártuk meg, ahova eredetileg is eltaláltunk így ez lett a hivatalos indulási pont. Végre begördült a fehér Ford is, Blaaszloo motort cserélt, innentől 53zsiga tartalék motorján: Hangjanix-en folytatja az utat. Újabb fotózkodás, miegyéb, majd nagyjából 11 óra magasságában  - 2 óra csúszással - ünnepélyesen elindult a menet! 16 km motorozás után minden különösebb gond nélkül elértük az első pihenőt Máriabesenyőn, azt leszámítva, hogy a kapaszkodósávban elhagytam a jobb pedálomat. :D TiborGo száguldott mellém, és szólt, hogy mi történt. Ott akartam hagyni, mivel ha leesett, akkor úgyis rossz, de LacoP21 szemfüles volt, és felszedte. Gödöllőn 2 Babetta várakozott az egyik téren, hevesen integettünk is nekik, majd a pihenőben utol is értek bennünket.

Mariabesnyo.jpg Mariabesnyo2.jpg

Kérdésemre, miszerint "Tudtátok, hogy jövünk?" mosolyogva a "Sejtettük! :)" választ adták. Itt már tudtuk, hogy újabb embereket ismerhetünk meg a fórumról, már csak ki kellett találni: kik ők? :) Mivel egy pár voltak, és az egyik gép zöld volt, penge logikával kikövetkeztettük: csak vastagpetiék lehetnek! Igazán szép motorjaik voltak, kár, hogy csak egy rövidke szakaszon kísértek el bennünket... A megbeszéltek szerint a következő megálló Hatvan túlsó vége, ahol majd meg lehet állni. Ezen a szakaszon eléggé szétszóródott a csapat, a Bag-i pihenőben meg is álltam, hogy bevárjam a hátsó traktust: LacoP21 és 53zsiga alkotta a sor végét. Mint kiderült 53zsiga sting hengeres motorja üzemanyag ellátási gondokkal küzd, a csúcssebesség 30 körül van, hiába csavargatja a gázkart, nem gyorsul tovább. Ezzel a békés sebességgel haladtunk el az operatőrünk előtt Aszód határában, egyúttal megbeszéltük vele, hogy a következő megálló Hatvan után lesz. Azt a rendszert követtük, hogy az operatőr a kamerával mindig előre megy, leparkol, felveszi a száguldó motorokat, majd megelőz, újra megáll, és újra felvesz, stb. :) Az onboard felvételekről pedig miko? és ftamás91 hivatott gondoskodni...

operator.jpg Gyertya-szaki.jpg

Aszód és Hatvan között a csapat első fele szerelni kényszerült, de integettek, hogy ne álljunk meg, majd utolérnek a következő pihenőben, így 53zsigával ketten elhúztunk. Kényelmesen becsorogtunk a városba, sőt, még az első kúton kereket fújni is megálltunk, majd a várost elhagyva megláttuk a fehér Mazdát egy benzinkút parkolójában, így ezt neveztük ki második pihenőnek. (53zsiga szerint "másfeledik" :D)

Hatvan2.jpg 3motor.jpg Hatvan.jpg


Ez egy 29 km-es etap volt, kávét vettünk, és vártuk a többieket. Közben hívtam pappferit, hogy lejelentsem magunkat. Mondta, hogy már úton van, valahol szembe fogunk találkozni. Mint kiderült, Jawasaki Mustangja Safety Carba került, Hangjanix-nek pedig az első gumija púposodott ki csúnyán, így már 3 motor volt a raktérben. A többiek valamiért a hatvani Tesco parkolójában várakoztak, majd miután telefonáltunk, utolértek bennünket, és egyhangúan eldöntöttük: innentől 53zsiga vezeti a csapatot, mivel most Ő a leglassabb. Már éppen indulófélben volt a csapat, amikor kiszúrtam egy ismerős sárga gépet az ellenkező irányból közeledni: pappferi utolért minket Hatvanban!!! :)))) Gyors köszöntések, egy cigiszünet, és az útjelző táblánál fotózkodtunk 13 óra magasságában, ami jelentős csúszás volt ahhoz képest, hogy eredetileg délben terveztünk odaérni a szállásra. :)) 53zsiga felvezetésével szépen sorban faltuk a kilométereket, de a kísérőautó kissé lemaradt. Ezúttal pappferi volt a leglassabb jármű, és ismét LacoP21 volt, aki lemaradt vele, és beállt a sereghajtók közé. Kis idő után úgy gondoltam előremegyek a tartós 30-al döngető 53zsiga mellé, és szólok neki, hogy lassítsunk, várjuk meg a pappferit. Csőgázon húztam el a csapat mellett, már majdnem elértem a felvezető motort, amikor hirtelen egy csörrenés, majd kb 10 m-es csíkot húztam álló kerékkel az aszfaltra. Ekkor már tudtam, hogy megszorult a 300 km-es, tehát viszonylag friss hengerem. Nos, a csapat megállt, de nem így terveztem bevárni pappferit. :)

Ragadas.jpg Pancsi.jpg


Előkerült a pumpálós vízpermetező, és így külső vízhűtésessé alakult az igencsak felforrósodott hengerem. Ha már a kezében volt, Blasszloo végigpermetezte vele többiek motorját is. Teljesen spontán éppen ott várakozott egy Pannoniás srác is, így amíg a motorok hűltek, mi megcsodáltuk a magyar motorgyártás eme pompás darabját. Kb. 10 perc múlva indultunk is tovább, de 53zsiga eddigre már messze járt... Kímélő 30-35-ös tempóban mentünk tovább, komolyan aggódtam, hogy mi lesz a hegyen, ha sík úton sikerült megszorulni a motoromnak. Szerencsére az út további részében semmi gondom nem volt a motorral, amiért így utólag is nagyon hálás vagyok! :) Út közben azon viccelődtünk, hogy 53zsiga lehet, csak Gyöngyösön veszi észre, hogy nem vagyunk mögötte, de tényleg így volt: a megbeszéltek szerint a Gyöngyösi Tesco volt a következő megálló, ezzel újabb 19 km-t hagytunk magunk mögött. Itt újabb taggal bővült a csapatunk: a börzékről árusként ismert nagyjeszeni nicckel írogató "Jeszi Bácsi" autója állt a parkolóban, Ő itt csatlakozott a csapathoz, egyelőre még a lakókocsival. Itt egy nagy fél órát pihentünk a parkolóban, közben páran elmentek bevásárolni, az esti bográcsbavaló is itt lett megvéve. Fél 4 tájban undultunk tovább, de Gyöngyösön újabb probléma miatt kellett megállnunk: ftamás91-nek elszakadt a gázbowdene a gázkarnál. A csapat hűvösbe vonult, majd gyors latolgatás után lekerült a bowdenház, és innentől egy kézzel kormányzós, egy kézzel gázbowden húzós stílusban folytatta útját.

Gyongyos.jpg Gyongyos2.jpg Gazbowden.jpg

Újabb 10 km után, kisebb kóválygást követően megtaláltuk a szállást Mátrafüreden, kb fél 5 magasságában

Gyors fejszámolás, majd gyorsan eldöntöttük, hogy a Csúcstámadást másnapra kell halasztani, mivel még főzni is kell, és az eredeti tervek szerint 5-kor már vissza értünk volna a táborba, a folyamatos csúszásokkal kifutottunk az időből. 1 perc múlva már mindenkinek egy söröcske volt a kezében. :))

Erkezes1.jpg Erkezes2.jpg Erkezes3.jpg


Leparkoltunk, majd mindenki elkezdte szerelni a motorját. Nekem szerencsére nem volt semmi sürgős, így bevállaltam, hogy összevágom az alapanyagot a pörkölthöz. Rengeteg hagymát vágtam a lehető legapróbbra, közben figyeltem a kialakult spontán szervizparkot. :) Nem tudom mikor nyalták meg az első lángocskák a bogrács alját, de 6 óra már biztosan elmúlt. Egyre készültek a motorok, és egyre emelkedett a hangulat is, ahogy fogyott a sör. Sajnos a tűzrakó hely eléggé kiesett a látótérből, ezért 2 csoportban hömpölygött a társaság, de mindenki megfordult mindenhol. :)miko?-val még egy büfét is találtunk, volt hangulata a helynek! :)

szereles1.jpg Szereles2.jpg Bogracs.jpg Bufe.jpg


Késő lett, mire 53zsiga Főszakács Úr késznek nyilvánította az eddigre "Teszkós Pince Pörkölt"-nek aposztrofált étket, nyugodtan kijelenthetem, hogy igazán csodásra sikerült! 20 perc múlva mindenki 2 fokkal boldogabb lett, ahogy ürültek a tányérok. :)

pori.jpg pori1.jpg pori2.jpg motorok_alszanak.jpg

Szerintem éjfél tájban csendesedett el a tábor, a motorokat betoltuk a zárható előtérbe, majd mindenki nyugovóra tért. Éjjel állítólag komoly hangverseny volt, hogy ki tud hangosabban horkolni, de szerencsére mi ebből nem sokat érzékeltünk. :)

Vasárnap reggel 7:00. Elérkezett a CSÚCSTÁMADÁS napja! Szállásadónkkal 9 órás tábor-elhagyásban egyeztünk meg, amit sikerül is tartani.
Mostanra Blaszloo-nak is sikerült életet lehelni a zöld 210-esbe, 53zsiga pedig megoldotta az üzemanyag ellátási gondokat, mindenki a saját gépén gurul ki a kapun. Mátrafüreden a parkolóban megvárjuk, míg nagyjeszeni elővarázsolja a piros 210-est az utánfutóból. Mindenkinek berreg a gépe, indulás felfelé. Abban azért előre megegyeztünk, hogy az utolsó településen, Mátraházán megállunk, és onnan lesz a végső nekirugaszkodás.

DSCF1082.jpg Matrahaza.jpg Matrahaza2.jpg

8 km hegymenet következik, de nagyjából konstans emelkedéssel, a motorok egykedvűen zümmögnek felfelé kettesben. miko? onboard videót készített az egész csapatról, mivel TibogGo-t kivéve végigelőzte a mezőnyt! :) Az út picit lejtőbe fordul, gyorsan meg is állunk pihenni a hűvösben, innen biztosan neki tudunk majd rugaszkodni a további emelkedőnek. nagyjeszeni gyertyát ellenőriz, mert szerinte kicsit slusszol a gyertya. Valóban van némi kis fém a 2 pólus között, de hogy tudott ez eddig szikrát adni?? Gyors pucolás után indulunk is tovább: kb 500 m után beérünk a településre, irány a hűvös parkoló, itt megvárjuk a többieket. Gyanúsan sokat kell várni, sajnos 53zsiga-nak továbbra sincs szerencséje: teljesen megszűnt a hajtás a piros szörnyön, kénytelen volt motort cserélni. Hangjanix ismét akcióban! :) Végül kb 15 perc pihenő után szánjuk el magunkat a végső csapásra: innen már FEL KELL JUTNUNK! Az utolsó 4 km már komoly emelkedőket rejt, itt már egyesben pöfögnek fel a gépek. miko?, TiborGo, medicin és nagyjeszeni elhúznak, majd ftamás91 és én következünk, LacoP21 integet, h menjek, Ő innentől egyesben marad, nem kínozza a vasat, mögöttünk a 2 Mustang ékelődik be Jawasaki és melonland207 terelgetésével. Blaszloo és 53zsiga indul utolsónak. Izgulok a hengerem miatt: itt most maximális terhelést kap, ha valaha meg akar ragadni, akkor most biztosan megteszi. Nem tette. Komótosan elhúzok a 2 Mustang között!, majd ftamás91-et is megelőzöm. Nem tudom mennyi van még hátra, csak arra vigyázok, hogy ne veszítsek lendületet. Árnyékos hajtűkanyarok következnek,  majd meglátom a parkolót, felső végében miko?-ékkal. Odahajtok, érdeklődöm, hogy a többiek már felmentek a kőhöz? TiborGo közli, hogy nincsenek többiek, Ők voltak az elsők. Hát persze, ekkor kapcsolok, hogy 4 embert is megelőztem, nincsenek többen! :)) Jeszi Bácsi megkérdezi milyen messze van még a csúcs? Mondtuk neki, h 50 méter, itt vagyunk! Boldogan fogunk kezet, MEGCSINÁLTUK!!! Közben megérkezik a 2 Mustang, majd megkérünk egy túrista fiút, hogy fotózzon le minket.

Csucson.jpg Mindenki_felert.jpg

10 perc várakozás után megérkezik ftamás, röviddel utána Blaaszloo, majd a sor végén, de nem utolsó sorban 53zsiga is befut, kissé kifulladva, kicsit pedálozva, de felért! Kicsit még kifújjuk magunkat, majd irány a motoros emlékkő. Felbőg mind az 539 köbcenti, majd kis nekifutással felröppenünk a hegytetőre. A többi pedig, - ahogy mondani szokták - már történelem!

Emlekhely.jpg Emlekko_1.jpg kilatas.jpg

1014m.jpg

Elhelyezzük az emlékszalagot, amit pappferi bízott ránk, majd dokumentáljuk az érkezésünket, lefotózkodunk a trikolor kővel, megcsodálljuk a kilátást az Alacsony Tátra irányába, majd ki-ki elindul sétálni, szuvenírt venni. Párommal megragadjuk a lehetőséget és iszunk egy erős feketét a teraszon. Mire visszaérünk, már csak 3 motor van a tetőn, a többiek lementek a parkolóba. Kikapcsolt motorral, kerékpár üzemmódban csorgok le a hegytetőről a sípálya felőli részen. Megbeszéljük, hogy nagyjeszeni-t visszakísérjük a parkolóba, elköszönni, amikor TiborGo kerékpár racsnija feladja a harcot, és többé nem lehet a pedállal meghajtani a kereket. Sebaj, talán betolásra indul. Felülök a motorra, miko? megpróbál hegynek felfele betolni, és sikerül! Nem lesz itt gond, kérem...! :D Lefelé menet hozzám hasonlóan többen kikapcsolt motorral gurulnak le a lejtőn, de egyedül LacoP21 gondolt arra, hogy előtte alaposan megkenje az első lánckereket. Ilyenkor ugyanis a lánckerék szabadon forog a tengelyén, de itt gyárilag nem csapágyazott, hiszen az élettartama jelentős részében nem bicikli üzemmódban használjuk. Viszont azon a 12 km-en, míg leérünk a hegyről, brutális fordulatszámon pörög, igaz - terheletlenül. Sokat elmond a tény, hogy ugyanaz az út, ami felfelé majd' egy órás volt, lefelé kb 10 perc. :)) Akinek volt km órája, azt mondta, 60 fölött lehetett gurulni lefelé, szinte egyik kanyarban sem kellett fékezni! :)) Igazi örömködés volt, akárcsak egy nagyobb motorral, de a 60 kilós mopeddal szinte félelmetes! Hatalmas mosoly volt mindenki arcán, mikor leértünk...Bucsu_nagyjeszenitöl.jpg

A parkolóban búcsúzkodás, majd miko?-val megpróbáljuk betolni TiborGo-t, de a motor nem akarta az igazat. Aztán TiborGo fejéből kipattant, hogy ki a legfiatalabb a csapatban, az tolja meg a motort. Senki sem tudja, miért, de melonland207-nek sikerül betolnia a mocit! 53zsiga ekkor el is indult, gondolta úgyis utolérjük. Hát nem értük, mivel Gyöngyös előtt még megálltunk fotózkodni az "Üdvözöljük a Mátrában" feliratnál. Gyöngyösön tankolás, majd irány Budapest! Hatalmas a hőség, kabát nélkül motorozok, amikor egyszer csak megüti a pedál a lábam. Kicsit csodálkozok, de nem tulajdonítok neki túl nagy jelentőséget, viszont hamarosan újra megüti, innentől inkább a pedálon tartom a lábam. Amikor Jawasaki motorja megint rakoncátlankodni kezd, megálláskor szólnak, hogy lassan elhagyom a motorom, ugyanis most a betekerő láncom hagytam el! :D Szóval ez volt az a 2 ütés, amit a pedálom csinált! :D Fél órát állunk, közben TiborGo és miko? előre mennek Hatvanba, hogy ne kelljen leállítani a tolásra induló motort. Hatvan előtt a "szokásos" helyen pihenő, majd 53zsiga megint meglóg, kicsit előbb indul.

Udvozlet_Matraban.jpg Hatvan-hazafele.jpg Mariabesnyo-hazafele.jpg

Aszód előtt nem sokkal érjük utol, innentől megint kisebb a tempó. Máriabesnyőn szinte lefolyunk a motorokról: ekkorra mindenkinek fájdogál a "nemesebbik fele". :DD Kb 20 perc pihenő, közben ftamás91-re kell várni, alig vonszolja magát a motorja... Innen már fél lábbal is hazaérünk! Fél óra alatt érünk a kiindulási helyre a Semmelweiss térre a kórház elé.
Hazaertunk.jpg
Innen kétfelé válik a csapat, búcsúzkodunk, fotózkodunk, gratulálunk egymásnak. Még integetünk a többieknek a cinkotai leágazóban, majd holtfáradtan szeljük át a várost, előbb TiborGo, majd LacoP21 válik le, ketten maradunk miko?-val. Utolsó állomás zuglóban, innen már csak az SR berreg tovább, meg persze hűséges fehér Mazdánk, a volánnál párommal. 17:39-kor érkezem az udvarba, majd megpaskolom hűséges Babettámat: megcsináltuk! Otthon.jpg
Kiérdemelte a "Mátrajáró" titulust. Veszteség-lista? Vissza kell raknom a pedált, pótolva pár csapágygolyót, vennem kell egy betekerő láncot. A motor a megragadást leszámítva köhintés nélkül teljesítette a távot! :)

A résztvevők névsora:
miko? - Bordó "Piszkált" 210
TiborGo - Piros hosszúüléses 210
LacoP21 - Piros 210
ftamas91 - Piros széles kormányos 210
nagyjeszeni - Piros légszűrő fedél nélküli 210
53zsiga - Piros Sting hengeres 210 + Lila 207 Hangjanix
medicin - Fekete 210
Blaaszloo - Zöld 210
Jawasaki - Kék Mustang
melondand207 - Piros Mustang
pappferi - Sárga 207
ilaris - Fehér Ford Transit (lélekben Babetta 28)
tiger1342 - Mustár Sárga 210
Iza - Fehér Mazda 323 (egyelőre!)

Búcsúztató Bizottság:
flaci21 - Halvány Barna 207
sumi71 - Piros 210

Gödöllőn csatlakoztak egy darabon:
vastagpeti - Zöld 210
"vastagpetiné" - Fehér 210

Köszönöm az Élményt MINDENKINEK!

7 komment

Peregyem története 2. rész

2012.02.24. 14:24 :: tiger1342

Sziasztok!

  Legutóbb ott hagytam abba... Hol is? Vissza kell olvassak meddig jutott a történet... :)
Szóval miután az első füstpamacsok elhagyták a kipufogót, és nálam töltött ideje során először harsant fel a rin-tirin-tin-tin, úgy éreztem most aztán felgyorsulnak az események. Feldobjuk az ülést, és pár ezer km-ig le se szállok majd róla... Rutinos rókák már tudják: nem így történt. :) Máté szaki komoly arccal fülelt, majd megállapította, hogy valami nem stimmel a berúgó körül. A berúgó - ha jól működik - függőleges helyzetben "nyitva" tartja a racsnit. Aztán ahogy elkezdjük lenyomni összezár, meghajtja a malomkeréken keresztül a kuplungot, a zárt kuplung meg a főtengelyt, és létrejön az isteni muzsika: a motor beindul. A berúgót egy rúgó tolja vissza függőleges helyzetbe, ilyenkor újra kinyit.

Csakhogy nálam függőlegesen nem volt nyitott, és későn is kezdett el zárni. Mintha pár fokkal el lett volna fordítva az egész. Nos, újra le kellett venni a deknit, ismét megpillanthattam a kuplungomat (Mostanra előre köszönt nekem, annyit láttuk már egymást... :D). Dekni szétszed, szerelési videó figyel. Viszonylag gyorsan kiderült: rosszul volt összerakva a berúgóm! A berúgó tengely bordázott, ezért ahány borda, annyiféleképpen össze lehet rakni. Persze csak egyféleképpen jó. Fentiekből kiderül, hogy nekem egyel visszább kellett raknom, majd gyorsan ellenőriztem is, hogy függőleges helyzetben nyitott marad-e. Minden zsír, mehet vissza a dekni. Újra zsírtalanítás, leheletnyi tömítőpaszta, 24 óra száradás, olajjal feltöltés, stb. (Most látom, hogy a racsni dolgot már megemlítettem, hát most részleteiben is meglett.) Akkor tehát volt jó kuplungom, jó berúgóm, szikra is akadt...mi kell még? Hát pl index. Meg duda, meg karburátor hangolás. Index relécserével megoldódott, a dudát szétszedtem, kitisztítottam, majd közösen megfejtettük, hogy állítható a hangja, és csutkára csavart állítóval nem szól. :)) Kellettek még tükrök, amik ekkorra már a szekrényben várták, hogy felrakjam őket. Húgomtól kaptam Karácsonyra, CB500 utángyártott jószágok, full króm, "örö bódottá".

Hát nem. Ugyanis az újabb tükröket ún. sűrűmenetes szárral gyártják, 81-ben Zschopauban pedig még a sima M10 volt a divat. Mindkettő M10 méret, tehát átmérőben egyeznek, de más a menetemelkedés. (M10x1.5 vs M10x1.25) Az egyikből nem lehet másikat csinálni csak közdarabbal, de akkor megemelkedik az egész tükör, ráadásul nem is árulnak ilyesmit. Azt találtam ki, hogy rendelek M8->M10 tükör adaptert, és beletekerem alulra. A felső M8 lukat kifúrom, vágok bele M10 sűrűmenetet, és máris meg van oldva. Hát nem: az M10/M8 adapter is sűrűmenetes!!! (Naná, hogy csak otthon vettem észre.) Következő ötlet az M10x1.25 méretű menetjavító. (Sokan Helicoil-nak ismerik, pedig az a márkanév, többen is gyártanak ilyet.) Megvettem 2 ilyet, ezzel már tényleg nem lehet probléma. Csakhogy a sikeres menetjavításhoz nem elég a spirál, kell hozzá M12x1.25 menetfúró, behajtószerszám, kiskutya***sza. Igen, kitaláltátok: ezt sem raktam be. Helyette győzött az erő: megfelelően gyilkos hangulatban BE LEHET TEKERNI a sűrű menetet a ritka lukba, bár nem profi megoldás, de az acél tükörszár keményebb, mint az alumínium luk. Innentől mondjuk a régi tükör nem jó bele, de nem izgat annyira. :) A tükrök azóta is prímán állnak, probléma letudva, motort elvileg lehet vinni műszakira. Csakhogy közben kitaláltam, hogy nekem fehér motorom lesz. Márpedig ha azt akarom, hogy a forgalmiba ez a szín kerüljön bele, előbb le kellett festeni. (Plusz keríteni akartam egy másik tankot, mert ennek a belseje elég rozsdás volt, és nem akartam azt festegetni.) Ekkorra apadozott a beszerzendő alkatrészek listája: már csak olyanok szerepeltek rajta, amitől a motor még működött, de nem szeretem a szükségmegoldásokat. Ilyenek voltak, mint a jobb hátsó teleszkóp állítója, ami egy letört balosból lett pótolva. (Azóta börzéztem egyet, talán 500 Ft-ba volt.) Aztán ott volt a középsztender: A TS250 és TS250/1 között az egyik különbség az első kerék: 16 helyett 18-as. A középsztendert viszont nem cserélték ki, emiatt az összes peregyes kissé ingatag középállásban, mert leér mindkét kerék a földre. Én is egy darab deszkával pótoltam a hiányzó magasságot, hogy stabilan álljon. Egy U alakú közdarabot terveztem a lábtartó csavarjaival rögzítve, amin kicsit hamarább felütközik a sztender, és máris nem éri mindkét kerék a földet, stabilan áll a moci. Elkezdtem túrni a netet: festékek és tank is kellett. Úgy döntöttem a sárvédők és a tank lesznek fehérek, az első lámpa és az oldaldobozok pedig feketék.

Sikerült is venni ütésálló Antracit feketét és benzinálló VeryWell fehéret.  Lett egy fehér tankom Bambitól, de gittelni kellett, hogy felrakható legyen. Valamikor régebben vettem egy komplett ETZ első villát villanyakkal, féknyerget, lukasztott féktárcsát, utángyártott főfék-munkahengert, Aprilia fém fékcsövet, első kereket. (A kerék sajnos meg van ütve, pedig már megvettem bele a csapágyakat, tengelyt, távtartókat is - lehet javítás, lehet csere lesz belőle.) Ekkor még úgy gondoltam, az új színnel ezeket is mind felrakom, és a végleges állapotban viszem műszakizni a motort. Nos a kerék végül megakadályozott ebben, de most már tudom: ez a motor sosem fog elkészülni. Biztos vagyok benne, hogy mindig lesz valami, amin lehet még javítani, változtatni, cserélni... :) Ami nem is lenne baj. A baj az, hogy még mindig nem tudtam egy egészségeset motorozni vele, mert bár a festés készen van, le is műszakizott, van érvényes Forgalmija, rendszáma, biztosítása, mégsem tudom használni. Hogy miért? A következő részben elmondom... ;)

Szólj hozzá!

Álomgép 3.0

2011.12.16. 21:13 :: tiger1342

Így karácsony táján több olyan kérdést is kaptam, mennyibe kerülne egy "közepesen jó" gép.
Azt hiszem erre 1000+1 válasz létezik, én abból indultam ki, hogy mit tudnék most magamnak összehozni, ami már elég jó, de még nem túl drága, tehát nagyjából megfelel a fenti követelményeknek.
Lássuk, mit találtam:

Alaplap:
ASROCK 870 Extreme3 R2.0
AM3+, 10 USB, USB3, Sata3, etc... Szval minden ami kell... :)
CPU:
Ő a legkisebb Bulldozer, de éppen elég ebbe a configba!
AMD FX-4100 Box AM3+ (3,600GHz) 95W FD4100WMGUSBX
Természetesen ezekhez HyperX DDR3 memória dukál:
HyperX
VGA:
Itt nincs túl nagy változás, maradok a jól bevált VAPOR-X-nél, de már a 6700as szériából:
SAPPHIRE 11186-08-20G HD6750 1GB GDDR5 VAPOR-X PCIE

Az egyetlen gond a fenti szett ára: nettó 75000 Ft körül van, ami azért egyszerre már nem olyan "fájdalommentes" kiadás, de egy darabig nem kell hozzányúlni. :)

Szólj hozzá!

Peregyem története 1. rész

2011.08.08. 19:21 :: tiger1342

Elérkezett ez a nap is...
Holnap délután irány az okmányiroda, megyek átíratni életem első saját rendszámos motorját!!
Ebből az alkalomból gondoltam írásba foglalom az utat, ami idáig vezetett, és korántsem volt rögöktől mentes. Elsősorban saját magam számára, hogy meglegyen, ha később nem emlékeznék valamire, másodsorban azoknak, akiknek már meséltem a motorról, de eddig - mivel nem volt forgalomba helyezve - nem tudtam megmutatni...

Tehát a kezdetek...
2007 tavaszán elkezdtem fontolgatni, hogy motort kéne venni... Mivel az anyagi lehetőségeim elég szűkösek voltak, az MZ márka mellett tettem le a voksot. Elkezdtem bújni a fórumokat, elkezdtem látogatni az indexes MZ...ami belefér fórumot, hogy tanácsokat, tapasztalatokat gyűjtsek. Pár hét alatt végigolvastam a fórumot, és kikristályosodott bennem a típus, amit első motornak szántam: MZ TS 250/1.
Mindig is kedveltem az "arany középút" megoldásokat, ez volt az a motor, aminek a formája is tetszett, de már az ETZ-hez hasonló fejlettséggel rendelkezett: 5 sebességes váltó, 18-as első kerék, viszonylagos könnyű fejleszthetőség ETZ cuccokkal. (Tárcsafék, 12 voltos rendszer, stb...) Addig bújtam a hirdetési oldalakat, míg ősszel a vaterán ráakadtam egy viszonylag átépített példányra, és licitáltam! A licitem a minimálár alatt volt, de az aukció lejárata előtt az eladó levitte az árat, és megnyertem az aukciót! Nem akartam hinni a szememnek, 34 ezer Ft-ért vettem egy rendszámos, szürke forgalmis, tehát forgalomba állítható motort! Nagy reményekkel mentünk le érte egy újdonsült fórumos ismerőssel  - Jozsx2 nem felejtettelek el!! - Kaposvárra, de a szakadó eső, és a halott akksi miatt nem sikerült életet lehelni bele, de nem tűnt gányoltnak, így megírtuk az adásvételit, és elhoztam. Pont befért a kis 3 ajtós Mazda 323 csomagtartójába:
A kép 2007.10.28-án készült, azaz cca. 4 éve!
Kissé már át volt alakítva: ETZ fék- és kuplungkarok, ETZ kormánykapcsoló, Polski lámpa!
Az eladó adott mellé egy rakás alkatrészt, nagyon elégedett voltam:
- fehér yamaha oldaldobozok
- krómos rugótakarók
- eredeti használati útmutató
- egyedi plexi, nem teljesen kész állapotban
- kb 3 db gyújtáskulcs, 2 db kormány, 2 szett kézvédő, vágott /1 sárvédő, eredeti szerszámkészlet kissé hiányosan, pótalkatrészek: teló szimmeringek, gyertyák, kislánckerék, tükrök, gyertyakulcs - tehát csupa hasznos holmi! :)
Pesten aludt egy éjszakát, majd irány a műhely, ahol pár óra alatt össze is raktam:

Diagnosztizáltam a nyilvánvaló problémákat, elkezdtem összeírni a bevásárló listát, összeállítani a végleges tervet.
Első és legfontosabb az akksi volt - hozzá való töltővel, kuplungbowden, meg a fordulatszámmérő spirál.


Akkor még úgy gondoltam könnyű dolgom lesz a felélesztéssel, használom így, és folyamatosan veszek hozzá ezt-azt. Később kiderült, hogy a kuplunggal komoly problémák vannak: egyrészt össze volt ragadva, így behúzott karral sem oldott, másrészt a tisztításhoz le kellett volna húzni a főtengely végéről, de levenni az istennek se sikerült. 2 gyári lehúzó, 1 csapágylehúzó is áldozatul esett, végül beláttam, hogy az agy roncsolása nélkül nem fogom tudni leimádkozni. Fél év telt el, a blokk megjárta Ráckeresztúrt, majd Újpestet, de végül csak a kitartó flexelés segített, és egy kedves fórumos ismerőstől kaptam ingyen egy 4 gangosra való kuplungagyat hozzá való távtartóval! (Ezúton is köszönet hevizms-nak!!)

Amint a képeken is látszik, a kábelezés is leginkább egy drótboglyára hasonlított, így új, egyedi kábelköteget rendeltem PSC_Mátétól , hogy ezzel se legyen több gond. Már kissé összefolynak az emlékek, de a berakás idejére meglett a Müller Szabi féle elektronikus fesszab is, amivel először bekábeleztem a motort. Sajnos, mint később kiderült esélyem sem volt a sikerre, mert pont az én fesszabomat sikerült rossz alkatrésszel összerakni. :)

Közben szállingóztak az alkatrészek:
- TS lámpafej Lacklee-tól
- TS óratartó konzolok és foncsor Jozsx2 közreműködésével
- TS lámpakonzol, mert a sajátja rövidebbre volt vágva
- 6 évszámos IFA tanksapka
- 16005 és 6302-es csapágy a kuplungba és a kiemelőbe
- 6 db kuplung-rugó
- Honda CB 500 kormánykapcsoló
- Honda CB 500 utángyártott tükrök
- Légszűrő-összekötő gumi
- Légszűrő
- NGK B8HS gyertya
- olasz benzincsap
- imbuszos csavarok mindenhova, amit leszedtem. :)

Lassan kiderültek a turpisságok: rosszul összerakott berúgóracsni, törött úszó-tartó konzol a karbiban, amit sikerült nittel reparálni:


Ezek elhárítása után 2009.08.27-én PSC_Máté hathatós segítségével sor kerülhetett az ünnepélyes beindításra:

Mára ennyi, a folytatásban lesz szó olasz karbikról, elektronikus gyújtásról, és a festés rejtelmeiről... :)

 

3 komment

Álomgép 2.0

2011.01.05. 16:35 :: tiger1342

Minap olvasgattam picit hardver témában, és az előzőekben látható dolgok kissé megváltoztak:

Processzor + alaplap: az elérhető legolcsóbb alaplap + CPU párosítás az alábbiak figyelembe vételével:
- ATI chipset a későbbi ATI Videókártya miatt
- Asrock Instant Boot támogatás (Ezzel jelentősen leszűkült a mezőny)
- AM3 foglalat, mert az AMD procik olcsók és jók
- 2 mag, minél kisebb fogyasztással. (Tehát a legolcsóbb 2 magos AMD a 45W-os szériából)

Fentiek miatt az új kedvenc CPU kemény 13 ropis árával: AMD Athlon II X2 240e
A Corsair is fejlesztgetett, az új kedvenc a Corsair CX430

Találtam egy egész kedvező árú alaplapot, ami Asrock 770 Extreme3 névre hallgat. Főbb tulajdonságai:
Supports Dual Channel DDR3 1600
2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors, 1 x USB 3.0 port, 1 x eSATAII Connector, PCIE Gigabit LAN
Supports ASRock Instant Boot, Instant Flash, OC Tuner, IES, OC DNA
7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec), Premium Blu-ray audio support

A memóriák ára is örvendetesen lecsökkent, így már elérhető a Kingston HyperX széria is: Kingston HyperX KHX1600C9AD3/2G
Videókártya alig változott, de csak pici a különbség a "mezei" 5750-hez képest, ezért: SAPPHIRE VAPOR-X HD5750 1GB GDDR5 PCIESzólj hozzá!

Az aktuális PC verzió

2009.11.17. 11:31 :: tiger1342

 Alaplap: GIGABYTE GA-MA790XTA-UD4
 CPU: AMD AM3 CPU Phenom II 550 X2 3.1GHz
 VGA: Sapphire ATi Radeon HD 5750 700MHz - 512MB DDR5 SDRAM 128bit - PCI Express 2.0 x16
 Memória: Kingston 2GB 1333
Táp: Corsair CX400

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása